Skip to content

Het koor

Over ons

Christelijk koor Jigdaljahu

Wij zijn Christelijk koor Jigdaljahu. Een diverse groep met enthousiaste zangers met een passie voor zingen. Deze passie willen wij op een muzikaal zo hoogwaardig mogelijke manier inzetten om elkaar en ons publiek te raken met de rijke inhoud van onze muziek.  Onder begeleiding van toonaangevende musici brengen we een breed muziekrepertoire ten gehore. 

Onze naam Jigdaljahu is gebaseerd op het Hebreeuwse woord “יגדליהו” (uitgesproken als ‘Yigdal-Yahu) en is een samengesteld woord dat letterlijk vertaald kan worden als “Moge God verheerlijkt worden” of “God zal verheerlijkt worden”. Het wordt vaak gebruikt als een uitdrukking van lof en aanbidding jegens God in de Joodse traditie. 

Word vriend en krijg

exclusieve voordelen

Word vriend en steun de missie van Jigdaljahu om zoveel mogelijk mensen te bereiken met een gezongen boodschap van hoop, troost en bemoediging. Uiteraard ontvangen vrienden exclusieve extra’s.

Gezichten van Jigdaljahu

'onze' musici

Dirigent en evangelist

Bert Noteboom

Bert zwaait al jaren het stokje bij Jigdaljahu. Als bevlogen dirigent geeft hij leiding aan het koor en de muzikanten en laat zo zang en muziek samensmelten tot een prachtige veelstemmige lofzang voor de Heere. Dat is dan ook Berts diepe verlangen: de westerse mens bekendmaken met het Evangelie, tot verheerlijking van God. 

Vanaf  jonge leeftijd experimenteerde Bert al met muziek. Hij werd door Nico Poorter onderwezen in het orgelspel. Na het behalen van het voortgezet onderwijs zette Bert de stap om beiaard en piano te gaan studeren aan de Hogeschool van Kunsten in Utrecht en
later aan de Dordtse Beiaardschool.

Hoewel Bert genoot van zijn muziekstudie, trok het
leiden van koren hem meer aan. Hij besloot koordirectie te gaan studeren aan de Bourdon Hogeschool voor Muziek.

Van 2006 tot december 2022 is Bert als evangelist verbonden geweest aan Christelijke Gemeente ‘De Wegwijzer’ in Almere. Sinds januari 2023 is hij vanuit deze gemeente uitgezonden als missionair voorganger in Noord-Oost Groningen.

Organist en componist

Marco den Toom

Marco is een van de inspirerend muzikaal begeleiders van Jigdaljahu. 

Op twaalfjarige leeftijd begon de muzikale reis van Marco met zijn openbare debuut voor de EO-televisieprogramma ‘Jong Geleerd’. Dankzij verdere orgellessen, waaronder bij Herman van Vliet in Amersfoort, was hij vijf jaar later voor het eerst te beluisteren op cd. Na zijn afstuderen aan het Utrechts Conservatorium verfijnde Marco zijn vaardigheden door diverse masterclasses te volgen bij de gerenommeerde musicus Charles de Wolff. Hij bekwaamde zich verder bij Klaas Jan Mulder (Kampen) en Jacques van Oortmerssen (Amsterdam).

Zijn bijzondere gave om muziek tot leven te brengen en te ‘kleuren’ met zijn inspirerende begeleiding maken Marco tot een geliefd musicus binnen de muziekwereld en in ‘t bijzonder voor Jigdaljahu.

Pianist en componist

Lennart Moree

Lennart zet als buitengewoon getalenteerde musicus zijn gaven en talenten in voor Jigdaljahu. Al vanaf zijn zesde levensjaar is hij actief bezig met muziek. Zijn passie voor pianospelen en componeren is bijna tastbaar aanwezig in zijn schitterende uitvoeringen.

De muzikale reis van Lennart startte met lessen van de gerenommeerde musicus André Keijzer. Vervolgens heeft hij zijn vaardigheden verder ontwikkeld onder begeleiding van onder meer Mila Baslawskaja, Bernard Winsemius en Jan Bonefaas. Lennarts toewijding aan zijn ambacht bleek uit zijn deelname aan verschillende concoursen op jonge leeftijd. Daar sleepte hij verschillende (hoofd)prijzen in de wacht.

Naast zijn indrukwekkende prestaties op het podium heeft Lennart ook een succesvolle academische achtergrond. Hij studeerde piano aan het Rotterdams conservatorium bij Stéphane De May en slaagde in 2010 cum laude voor zijn Bachelor of Music. Het definitieve bewijs van zijn uitmuntendheid werd op 12 oktober 2012 geleverd toen hij zijn Master of Music afrondde met een 10.

Lennart is niet alleen een fijnzinnige pianist met een uniek gevoel voor nuance, maar ook een fantastische componist. Hij begrijpt dat ieder muziekstuk van Jigdaljahu origineel mag zijn. Lennart daagt met zijn composities koorleden en musici voortdurend uit het beste uit zichzelf te halen. Zijn muzikale interpretaties brengen een diepgaand gevoel van schoonheid over op de luisteraar.

Missie en visie

Waarom Jigdaljahu?

Al een kwarteeuw zingt Jigdaljahu geestelijke- en opwekkingsliederen, psalmen, spirituals en klassieke werken vanuit het verlangen om God te eren. Vanuit onze missie en visie zetten zangers en vrijwilligers van Jigdaljahu zich in een sfeer van vriendschap, structureel en belangeloos in. 

Missie

Onze missie als Christelijk koor Jigdaljahu komt voort uit de hoofdsom van ons geloof, namelijk God liefhebben boven alles en onze naasten als onszelf. Het is onze missie om onze muzikale talenten in te zetten tot eer en glorie van de Eeuwige. Wie instemt met Psalm 84 ‘Hoe brand ik van verlangen om te komen in Uw Heiligdom’ zingt daarom geen eigen Godsverlangen uit, maar zingt zich het verlangen van de psalmdichter in. Alleen dit ‘sterkere’ verlangen kan een tegenwicht aan secularisatie  bieden. Het is onze missie zingend te blijven getuigen dat er een God is die ‘uit overvloed van Zijn Majesteit elk tekort van u zal aanvullen’. (Fil. 4:19)

Visie

Als koorvereniging willen we door middel van onze zang verbinding zoeken, gemeenschapszin bevorderen en elkaar en onze luisteraars door middel van onze zang opbouwen in het geloof. Zingen uit verlangen naar God; Een God die wij niet zoeken, zoekt zelf verbinding met ons. Het is onze visie dat op het gebied van kwaliteit van muziek binnen ons muziekgenre, wij als amateurkoor het hoogste na mogen en moeten streven. We willen tijdens onze concerten mensen raken door middel van de schoonheid van de menselijke stem, de muzikale talenten en inspiratie van de componisten, dirigent en begeleiders en door de harmonie tussen gesproken woord en muziek door middel van een lijn in het concertrepertoire. We hebben de ambitie om door middel van opleiding en coaching en gemotiveerde koorleden de kwaliteit blijvend hoog te houden. 

Christelijk koor Jigdaljahu is een vereniging zonder winstoogmerk welke opgericht is in 1999. Bert Noteboom is sinds 2014 de dirigent van ons koor. Jeroen Bal en Willem Arie den Hertog gingen hem voor als dirigent.