Skip to content

Het koor

Over ons

Christelijk koor Jigdaljahu

Wij zijn Christelijk koor Jigdaljahu. Een diverse groep met enthousiaste zangers met een passie voor zingen. Deze passie willen wij op een muzikaal zo hoogwaardig mogelijke manier inzetten om elkaar en ons publiek te raken met de rijke inhoud van onze muziek.  Onder begeleiding van toonaangevende musici brengen we een breed muziekrepertoire ten gehore. 

Onze naam Jigdaljahu is gebaseerd op het Hebreeuwse woord “יגדליהו” (uitgesproken als ‘Yigdal-Yahu) en is een samengesteld woord dat letterlijk vertaald kan worden als “Moge God verheerlijkt worden” of “God zal verheerlijkt worden”. Het wordt vaak gebruikt als een uitdrukking van lof en aanbidding jegens God in de Joodse traditie. 

Word vriend en krijg

exclusieve voordelen

Word vriend en steun de missie van Jigdaljahu om zoveel mogelijk mensen te bereiken met een gezongen boodschap van hoop, troost en bemoediging. Uiteraard ontvangen vrienden exclusieve extra’s.

Gezichten van Jigdaljahu

'onze' musici

Dirigent

Arjan Wouters

Arjan is sinds april 2024 de dirigent van Jigdaljahu. Als bevlogen dirigent geeft hij leiding aan het koor en de muzikanten en laat zo zang en muziek samensmelten tot een prachtige veelstemmige lofzang voor de Heere. Arjan heeft als missie om zijn muzikale talenten in te zetten tot eer van God. Zijn visie is dat door zang en muziek heen wij God mogen aanbidden en meer mensen bereikt kunnen worden met het Evangelie. 

Vanaf  jonge leeftijd experimenteerde Arjan al met muziek. Hij ontving orgellessen van Leen Schippers, Frank Segers en Aart Bergwerff. Van 2014 tot 2019 studeerde hij Docent Muziek aan het Codarts in Rotterdam. Arjan kreeg hier pianolessen van Walter Bertram en volgde onderwijl coaching bij Jan Willem van Delft in Hilversum. Sinds 2016 is Arjan dirigent en medeoprichter van Mannenensemble Espressione. 

Naast zijn muzikale activiteiten werkt Arjan parttime als begeleider op een woongroep en dagbesteding van de cluster intensieve zorg bij Siloah in Bodegraven.

 

Organist

Sander van den Houten

Sander is samen met Mark een van de inspirerend muzikaal begeleiders van Jigdaljahu. 

Op achtjarige leeftijd begon de muzikale reis van Sander met piano- en orgelstudie bij Paul Kieviet. Sander volgde zijn bacheloropleiding tot organist aan het Rotterdams conservatorium bij Bas de Vroome. In 2013 slaagde hij cum laude voor zijn masterdiploma orgel aan het ArTEZ conservatorium in Zwolle bij Theo Jellema. Daarnaast volgde hij de studie kerkmuziek en volgde hij privélessen koordirectie bij Wiecher Mandemaker. 

In oktober 2023 studeerde Sander met glans af voor zijn master beiaard bij Christiaan de Winter en Tommy van Doorn aan de Beiaardschool in Amersfoort. Als dirigent is hij verbonden aan diverse koren en oratoriumverenigingen en is hij vaste begeleider van onder andere Cappella Campen, het Kampens Boys Choir en het Roder Jongenskoor. 

Sander geeft jaarlijks veel concerten als solist, begeleider en continuospeler en heeft een privélespraktijk. 

Organist

Mark Brandwijk

Mark is samen met Sander een van de inspirerend muzikaal begeleiders van Jigdaljahu. 

Op zesjarige leeftijd kreeg Mark zijn eerste orgellessen van Jaap den Besten. Daarna studeerde hij bij Everhard Zwart (orgel) en Mirjam IJsseldijk (piano). Mark volgde onder andere ook pianolessen bij Jan-Willem van Delft, Bert van den Brink en Willem Brons. In 2019 voltooide hij de opleiding koordirectie aan de Meerjarige Dirigentenopleiding in Utrecht. Mark is tevens dirigent van diverse koren. 

Als componist en arrangeur heeft Mark de afgelopen jaren ook ruime ervaring opgedaan. Mark is een veelgevraagd koorbegeleider bij concerten en opnames. Samen met organist Reinier Korver vormt hij het ‘Duo Virtuoso’.   

Pianist en componist

Lennart Moree

Lennart zet als buitengewoon getalenteerde musicus zijn gaven en talenten in voor Jigdaljahu. Al vanaf zijn zesde levensjaar is hij actief bezig met muziek. Zijn passie voor pianospelen en componeren is bijna tastbaar aanwezig in zijn schitterende uitvoeringen.

De muzikale reis van Lennart startte met lessen van de gerenommeerde musicus André Keijzer. Vervolgens heeft hij zijn vaardigheden verder ontwikkeld onder begeleiding van onder meer Mila Baslawskaja, Bernard Winsemius en Jan Bonefaas. Lennarts toewijding aan zijn ambacht bleek uit zijn deelname aan verschillende concoursen op jonge leeftijd. Daar sleepte hij verschillende (hoofd)prijzen in de wacht.

Naast zijn indrukwekkende prestaties op het podium heeft Lennart ook een succesvolle academische achtergrond. Hij studeerde piano aan het Rotterdams conservatorium bij Stéphane De May en slaagde in 2010 cum laude voor zijn Bachelor of Music. Het definitieve bewijs van zijn uitmuntendheid werd op 12 oktober 2012 geleverd toen hij zijn Master of Music afrondde met een 10.

Lennart is niet alleen een fijnzinnige pianist met een uniek gevoel voor nuance, maar ook een fantastische componist. Hij begrijpt dat ieder muziekstuk van Jigdaljahu origineel mag zijn. Lennart daagt met zijn composities koorleden en musici voortdurend uit het beste uit zichzelf te halen. Zijn muzikale interpretaties brengen een diepgaand gevoel van schoonheid over op de luisteraar.

Missie en visie

Waarom Jigdaljahu?

Al een kwarteeuw zingt Jigdaljahu geestelijke- en opwekkingsliederen, psalmen, spirituals en klassieke werken vanuit het verlangen om God te eren. Vanuit onze missie en visie zetten zangers en vrijwilligers van Jigdaljahu zich in een sfeer van vriendschap, structureel en belangeloos in. 

Missie

Onze missie als Christelijk koor Jigdaljahu komt voort uit de hoofdsom van ons geloof, namelijk God liefhebben boven alles en onze naasten als onszelf. Het is onze missie om onze muzikale talenten in te zetten tot eer en glorie van de Eeuwige. Wie instemt met Psalm 84 ‘Hoe brand ik van verlangen om te komen in Uw Heiligdom’ zingt daarom geen eigen Godsverlangen uit, maar zingt zich het verlangen van de psalmdichter in. Alleen dit ‘sterkere’ verlangen kan een tegenwicht aan secularisatie  bieden. Het is onze missie zingend te blijven getuigen dat er een God is die ‘uit overvloed van Zijn Majesteit elk tekort van u zal aanvullen’. (Fil. 4:19)

Visie

Als koorvereniging willen we door middel van onze zang verbinding zoeken, gemeenschapszin bevorderen en elkaar en onze luisteraars door middel van onze zang opbouwen in het geloof. Zingen uit verlangen naar God; Een God die wij niet zoeken, zoekt zelf verbinding met ons. Het is onze visie dat op het gebied van kwaliteit van muziek binnen ons muziekgenre, wij als amateurkoor het hoogste na mogen en moeten streven. We willen tijdens onze concerten mensen raken door middel van de schoonheid van de menselijke stem, de muzikale talenten en inspiratie van de componisten, dirigent en begeleiders en door de harmonie tussen gesproken woord en muziek door middel van een lijn in het concertrepertoire. We hebben de ambitie om door middel van opleiding en coaching en gemotiveerde koorleden de kwaliteit blijvend hoog te houden. 

Christelijk koor Jigdaljahu is een vereniging zonder winstoogmerk welke opgericht is in 1999. Arjan Wouters is sinds 2024 de dirigent van ons koor.  Willem Arie den Hertog, Jeroen Bal en Bert Noteboom gingen hem voor als dirigent.